Biografie van Will Tura

2 augustus 1940, Hobélaan in Veurne : Will Tura wordt als Arthur Blanckaert geboren. Hij is de vierde in een gezin van vijf kinderen : Hubert, Staf (+), Jacqueline en Jean-Marie (+).

Het wordt reeds vroeg duidelijk dat Will voor een muzikale carrière in de wieg gelegd is : hij heeft meer belangstelling voor zijn mondharmoncia en muzieknoten dan voor de schoolbanken. Hij leert accordeon en drums spelen, later ook piano. ‘Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy’ is pas negen wanneer Walter Richard hem voor een optreden in de ‘Cinema Eldorado’ boekt. De jonge zanger staat op de planken met het orkest ‘De Nachtvlinders’ van Harry Cogge en ontpopt zich als een getalenteerd imitator van Gilbert Bécaud en Nat King Cole. Hij is 15 wanneer hij een job krijgt bij Freddy’s Dansorkest, als  ... gitarist. Vader Blanckaert doet overuren om de gitaar te kopen, Will geeft zichzelf een snelcursus en fietst samen met broer Staf naar de optredens.

In 1957 tekent Will een platencontract (op Palette) met de grootste Belgische uitgever van het ogenblik, Jacques Kluger. Tura’s eerste singles, op 78 toeren, zijn vertalingen van Amerikaanse successen, maar Jacques Kluger stimuleert hem om eigen liedjes te componeren.

Op 2 augustus 1958 treedt hij voor de eerste keer solo op, onder de naam WILL TURA. Per tram, trein en bus, met de gitaar in de hand, van De Panne (waar de familie Blanckaert sinds een tijdje woont) naar Erpe-Mere. In juni 1959 doet hij zijn ‘drie dagen’ in t’ Klein Kasteeltje : tijdens zijn legerdienst (hij moet o.a. de spoorwegen bewaken om de sabotage n.a.v. de eenheidswet te vermijden) doet hij zijn eerste televisie optreden in het Amerikaans theater.

Begin van de jaren 60 neemt Jean Kluger, zoon van Jacques (die zwaar ziek is) de taak van producer over. 40 jaar later is Jean Kluger nog steeds de producer en uitgever van Will Tura.

In 1962 verhuist de familie van De Panne naar Steenokkerzeel. Tijdens zijn vakantie in dat jaar, schrijft Will een melodie op een bierviltje en Ke Riema zet er tekst op. Will skoort zijn eerste hit met Eenzaam zonder jou. Dertig jaar later zal een opiniepeiling in een krant dit lied als grootste Vlaamse hit aller tijden bestempelen. Het hek is van de dam : elke single die Tura uitbrengt, en dat zijn er twee à drie per jaar, wordt nummer één. Tura componeert zelf het gros van zijn liedjes, die van tekst worden voorzien door Nelly Byl. Zij zal bijna al zijn liedjesteksten schrijven, waarvan meer dan honderd hits. Je kan stellen dat Tura meer dan 10 jaar onafgebroken nummer één zou staan in de hitparade !

Will houdt van snelle wagens : de kever wordt in 1963 vervangen door een Karman Ghia, omdat die op een Porsche lijkt. Zijn moeder leert vrij laat autorijden, maar is ook een snelheidsduivel en krijgt thuis de bijnaam ‘Fangio’ . In 1968 krijgt hij op het Midem te Cannes de Trofee voor de best verkopende platenartiest in België. Hij is niet alleen een gevierd zanger : ook zijn composities doen het. Catharina Valente, Betty Curtis en Camillo zingen zijn ‘Tender Passion’, Etta Cameron brengt ‘It takes a lot of love’ en ‘If you stop loving me’, Michael Holm zal nummer één worden in Duitsland met ‘Vaarwel’ en Ringo nr 1 in Frankrijk met ‘Goodbye Elvis’.

1970 : Eerste ontmoeting met Jenny Swinnen. 1971 : Will wordt de derde ereburger van Veurne. Hij deelt deze eer met Koning Albert I en Paul Delvaux !

22 maart 1973 : huwt met Jenny. In datzelfde jaar brengt hij ook zijn eerste LP uit op het goednieuwe Topkapi label. Vlaanderens meest begeerde (ex)vrijgezel hoeft zich geen zorgen te maken over zijn populariteit : Verboden dromen wordt zijn zoveelste Nummer 1.

Op 31 maart 1974 laat Tura, als eerste Belgisch en Vlaams ! artiest, de rocktempel Vorst Nationaal vollopen en op 16 oktober, datzelfde jaar viert het gezin de geboorte van zoon David.

In 1975, 21 november, wordt zijn dochter Sandy geboren. "De mooiste bloem die ik ooit zag opgroeien" zoals een ontroerde Will het tijdens het Tura in Symfonie concert in 1992 zal zeggen...

In maart 1977 is het feest  voor de fans van Tura  die in Vorst Nationaal  zijn 20-jarige carrière viert.

Op 11 oktober 1979 schrijft de pers "Tura op één rij met Sadat, Kennedy en Von Karajan. De Vlaamse zanger ontvangt de Dag Hammarsjköld prijs wegens zijn artistieke verdiensten en zijn rechtstreekse en onrechtstreekse inzet waarmee hij gedurende zijn 22-jarige carrière het leed van de mensheid heeft verzacht." Datzelfde jaar, n.a.v. het Millenium, is Will Tura de Vlaamse Top of the Bill op het podium van de Brusselse Grote Markt.

1981 : Overlijden van Will’s vader.

‘Hopeloos’ levert hem een hit op in Nederland. In oktober concerteert Will voor het eerst gedurende een week in de Brusselse Passage 44. Dez concertreeks is de voorbode van wat later zal bekend worden als de ‘Tura in Concert’ optredens; totaal verschillend van de bals, qua aanpak. In 1982 gaan de Rode Duivels naar Spanje en Tura voor de derde keer naar Vorst Nationaal (16 oktober).

Tura verricht baanbrekend werk in Vlaanderen door het optimaal benutten van nieuwe technieken, door een zoektocht via synthesizers naar klanken en muzikale effecten, kortom door zijn inventiviteit. Hij blijft De Man van het Jaar en absolute Nummer 1 in alle populariteitspolls en hitparades.

Eind 84 gaat hij naar Nashville om samen met de legendarische begeleidingsgroep van Presley de LP ‘Tura zingt Presley’ op te nemen. In ‘85 ziet het Sibesa (IFPI) jaaroverzicht van de best verkochte LP’s er als volgt uit : 1. Tura zingt Presley - 3. Tura in Concert 85 - 4. Waar een Wil’l’ is

1985 : Van januari tot april maakt Vlaanderen kennis met het Tura in Concert concept en in augustus is Will dé verrassing op Marktrock Leuven. Dit optreden is een openbaring voor de rockers en zeker niet vreemd aan de geboorte van een mooi cadeau dat Tura vijf jaar later zal ontvangen : Turalura, Rockers zingen Tura. 1987 : Sandra Kim wint het Eurovisie Songfestival en is te gast bij Tura die voor de vierde keer Vorst Nationaal aandoet met Tura 2000. Will zingt het ‘Gordellied’ en neemt in Engeland de plaat ‘Ouvertura’ op : zijn eigen composities uitgevoerd door het London Symphony Orchestra o.l.v. Robert Groslot. 1988 is op artistiek vlak een scharnierjaar voor de manier waarop Will in de komende jaren zal werken. Hij ontmoet Steve Willaert met wie hij de muziek schrijft voor ‘De zoon van de schrijnwerker’, een creatie van het Mechels Miniatuurtheater. Steve drukt voor het eerst zijn stempel op de arrangementen van het nieuwe album Ik zing alleen voor jou (dat ook voor het eerst op CD wordt gereleased). Eind '88 heeft Will een auto-ongeval dat hem een verbrijzelde knieschijf maar ook de megahit "Mooi, 't leven is mooi" zal opleveren. De dokters voorspellen dat hij nooit meer zal kunnen joggen : vandaag loopt Will nog steeds dagelijks 5 tot 8 km... Mooi, 't leven is mooi wordt door Sabam bekroond als meest uitgevoerde werk in 1989 (nog voor Anne van Clouseau). In december wordt Tura in privé-audiëntie ontvangen door Koning Boudewijn.

Helaas zet het overlijden van zijn jongere broer Jean-Marie, die reeds enige tijd ziek was, een vreselijke domper op de euforie.

In 1990 wordt Will uitvoerig gevierd voor zijn vijftigste verjaardag door alle media ( in het bizonder door Radio 2) en door het kruim van de Vlaamse variété- en popartiesten met de tribute platen 16 voor Tura en Turalura, Rockers zingen Tura. Op 3 augustus vieren 15.000 mensen zijn verjaardag tijdens een uniek openluchtconcert in Veurne. De CD’s ‘Tura Vandaag’, ‘De 60ies Collectie’ en ‘De 70ies collectie’ breken alle records in de verkoop. In 1992 staat Will 35 jaar aan de top ... Hij bewijst opnieuw dat hij alle muziekgenres aankan : van de CD ‘Met Rock & Roll in mijn hart’ naar ‘Moa Ven Toh’ tot de complete verrassing Tura in Symfonie in Vorst Nationaal. De Moa Ven Toh toernee in 93 is een absoluut succes en het publiek blijft uit de bol gaan voor zijn liedjes. De compilatie CD ‘Tura’s grootste hits’ verkoopt in een mum van tijd 50.000 exemplaren. Wanneer Will eindelijk wat kan rusten in het zuiderse St. Tropez komt telefonisch het bericht van het overlijden van Z.M. Koning Boudewijn ... Will komt terug naar Brussel en zal tijdens de begrafenisplechtigheid op 7 augustus alle Belgen ontroeren door zijn vertolking van Ik mis je zo en Hoop doet leven. Enkele dagen later komt zijn nieuwe single, die dadelijk in alle hitlijsten skoort, op de markt : Boven de wolken. De ‘Hoop doet leven’ CD haalt goud in voorbestelling.

1994 : een Hemelsblauw jaar : dit liedje stond maar liefst gedurende 13 weken op Nummer 1 in Tien om te Zien en werd unaniem verkozen tot beste Vlaamse productie van het jaar. Eind '94 mag Will hiervoor een Zamu Award in ontvangst nemen. In november zingt Will opnieuw in Vorst Nationaal. Gedurende 3 dagen geeft hij uitverkochte Tura in Symfonie 2 concerten. Het succes, ditmaal nog groter dan de eerste Tura in Symfonie, resulteert eind 1994 in een Platinum Award.

1995 zal altijd getekend blijven door het verlies van die ene persoon waaraan hij zoveel te danken heeft : zijn moeder.

Begin '95 mag Will, voor de derde opeenvolgende keer, Het Gouden Oog (categorie Beste Zanger) in ontvangst nemen. Een tweede onderscheiding valt hem te beurt : de benoeming als cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Amper 1 week na de release haalt Will’s nieuwe studio album Bloed, Zweet en Tranen de goudstatus ! Eind oktober pakt hij als eerste Belgische zanger uit met een volledig nieuw concept : Tura in studio. April : release van de CD EUROPA (15 Tura liedjes in de talen van het Europa der Culturen), verwezenlijkt in opdracht van de Vlaamse Regering. In de zomer worden de baloptredens voortaan vervangen door een nieuwe formule : Tura Special, die door de fans enthousiast onthaald wordt. Oktober : Will beleeft zijn Mooiste Moment in het gelijknamige programma van Luc Appermont : goed voor meer dan 1.200.000 kijkers en een marktaandeel van niet minder dan 51 %!

Op 8, 9 en 10 november laat Will opnieuw Vorst Nationaal vollopen voor de derde editie van Tura in Symfonie. De première wordt onder meer bijgewoond door H.K.H. Prinses Astrid en optredens worden telkens met staande ovaties afgesloten. 1997 : Naar jaarlijkse traditie begint de nieuwe concerttournee vanaf januari. Het repertoire bestaat zowel uit oudere nummers als blijvende hits en nieuw werk, (o.a. de hitsingle ‘De Zomerboogie-woogie) dat later op het jaar op de CD "Puur Tura" zal verschijnen. Will moet in december onder het mes : een knobbel op de stembanden wordt weggehaald. In dezelfde periode verneemt hij dat zijn broer Staf kanker heeft.

23 januari 1998 : première van de concerttoer en een tweevoudige vuurproef ... die hij met glans doorstaat . Zijn stem klinkt als nooit tevoren en Staf die niet langer achter de knoppen zit, heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe technische ploeg perfect werkt. De toer duurt tot 17 mei, en elke keer opnieuw zal het publiek hem rechtstaand danken, feliciteren en steunen.

Op 3 juni gaat Staf... en Will zingt voor hem ‘Alleen gaan’.

6, 7 en 8 en 1998 november : ‘Tura in Vorst 98' of ‘Will, 40 jaar live’. Een verjaardag die natuurlijk in Vorst Nationaal wordt gevierd en die het publiek niet gauw zal vergeten.

Na de concerttoer in 1999, legt Will zich toe op de opname van de Gospel en Kerst CD : 22 nieuwe opnamen gearrangeerd door Steve Willaert. Deze dubbele CD ligt nu (we schrijven November 1999) in de winkel en wordt ondersteund door een toernee in 12 Vlaamse kerken. De Jody’s die meewerkten aan de plaatopnamen zullen Will ook bij de concerten begeleiden.

Op 13 november jongstleden werd Will uitgenodigd door het Hof, om tijdens het Volksfeest een minirecital ten beste te geven. Hij zong er 7 liedjes, begeleid door de Big Band van de Koninklijke Marine.